top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverRoland Advies

WAT IS DE IMPACT VAN TRANSPARANTIE PROVISIE VOOR MIJN BEDRIJF?

Bijgewerkt op: 24 apr. 2019

De transparantie van provisie op schadeverzekeringen zit er aan te komen. Wilt u hier meer over weten lees dan verder. Wil u hulp ontvangen bij de voorbereiding hierop binnen uw bedrijf, neem dan contact op met roland@rolandadvies.nl.

Met de inwerkingtreding van de Insurance Distribution Directive (IDD; Europese richtlijn), verandert er ook het een en ander voor verzekeringsadviseurs en intermediaire bedrijven.


Het doel van de IDD is het creëren van een gelijk speelveld voor alle marktpartijen die bij de verkoop van verzekeringen betrokken zijn, het verbeteren van de bescherming van de consument en het bevorderen van een interne markt voor financiële diensten.


De IDD zorgt ook voor een aantal nieuwe transparantieregels waaraan marktpartijen moeten voldoen, zoals transparantienormen op gebied van beloning en provisie.


De actieve partijen binnen de verzekeringsbranche zijn zeer verdeeld over het eventueel invoeren van (actieve) provisietransparantie.


De minister van Financiën (Hoekstra) heeft in een brief aan de tweede kamer de dato 15 januari 2019 aan gegeven dat hij een voorstander is van actieve transparantie en niet alleen procentueel, maar zelfs concrete bedragen!


"Er is breed draagvlak voor actieve provisietransparantie bij schadeverzekeringen, vanuit de gedachte dat consumenten er belang bij hebben om te weten wat een adviseur voor hen kan doen en wat hij daarvoor aan provisie krijgt. Als de consument niet op de hoogte is van het feit dat hij betaalt voor dienstverlening, bestaat bovendien de kans dat de consument niet vraagt om de dienstverlening waar hij recht op heeft."


De Autoriteit Financiële Markten heeft eind 2017 al aan gegeven dat het een voorstander is van actieve provisietransparantie. En ook het Verbond van Verzekeraars heeft zich positief uit gelaten over de plannen de Minister van Financiën.


Om die redenen lijkt het er op dat actieve provisietransparantie voor schadeverzekeringen onafwendbaar lijkt.


Advies

Het lijkt een open deur, maar mijn advies aan de intermediaire branche is, om zich te gaan voorbereiden op deze actieve transparantie van beloning.


Waar kan je aan denken:

- Informeren bij je systeemhuis, of die bezig zijn met de voorbereiding van actieve provisietransparantie;

- Klanten nu reeds informeren over de wijze waarop de beloning van de adviseur tot stand komt;

- Klanten ook reeds in algemene zin informeren over de percentages aan provisies die gehanteerd worden binnen uw kantoor. Leg ze ook eens uit wat 'kruissubsidie' betekent; zowel kruissubsidie tussen klanten, als kruissubsidie tussen posten binnen de portefeuille van uw klant;

- Nagaan of u een goede urenregistratie heeft van de werkzaamheden die u voor uw klanten verricht. Indien u dit niet heeft, valt te overwegen om een urenregistratiesysteem in te voeren.

- Nagaan welke klanten binnen uw portefeuille, mogelijk te hoge provisie-inkomsten hebben, in verhouding tot de werkzaamheden die op jaarbasis verricht worden. Vraag u zelf af: 'Als mijn klant informeert naar de hoogte van de beloning, heb ik dan moeite om het uit te leggen of niet;

- Indien er sprake is van een bovenmatige beloning, overweeg dan de beloning nu reeds (gefaseerd) te verlagen. Ga in ieder geval het gesprek aan met uw klant.

- Nadenken over aftopping van de beloning (op polisniveau en/of op klantniveau);

- Bedenk of het invoeren van een abonnementensysteem noodzakelijk is. Dit met name overwegen voor klanten, waarvan de totale provisie-inkomsten onder een minimum bedrag uit komen.


Vanuit mijn functie als directeur bij Verberkmoes Assurantiën BV, hebben wij deze exercitie reeds doorlopen, met name ook ten aanzien van de beloning voor de volmachtactiviteiten (hoogte tekencommissie).


Mocht u gebruik willen maken van de kennis en kunde van ondergetekende om u te helpen om goed voorbereid te zijn op de provisietransparantie, neem dan contact met mij op. Ik help u graag.

43 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page